piątek, 13 kwietnia 2012

Paszteciki z pieczarkami i suszonymi pomidorami



Szybkie paszteciki, które powstały z tego co znalazłam w lodówce u mojej Drugiej Połowy (a znalazłam prawie kilogram pieczarek!). W połączeniu z suszonymi pomidorami, porem i ricottą smakowały wyśmienicie! Zdjęcie robiłam telefonem więc nie jest najlepszej jakości, ale uwierzcie, że było naprawdę pyszne!


SKŁADNIKI:
1 duży por
30 dag pieczarek
6-7 suszonych pomidorów
3 łyżki ricotty
sól i pieprz do smaku
czosne, oregano do smaku
1 opakowanie ciasta francuskiego
ser żółty twardy



Por i pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić por i pieczarki. Dusić do miękkości. Na koniec dodać suszone pomidory. Patelnie zdjąć z ognia. Dodać ricottę, doprawić do smaku. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w prostokąty. Na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić boki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać paszteciki. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej pepierem do pieczenia i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Podawać ciepłe.

1 komentarz:

  1. Szybkie, ciepłe danie na każdą porę dnia! To lubię:)

    OdpowiedzUsuń