wtorek, 17 kwietnia 2012
Francuskie bułeczki drożdżowe
Wspaniały przepis na francuskie bułeczki znaleziony na blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Musiałam je zrobić! Przepis delikatnie zmodyfikowałam i ciasto robiłam w maszynie do pieczenia chleba. Mój synek jeszcze ciepłe podkradał z piekarnika i stwierdził, że są przepyszne i codziennie chce takie do szkoły!
Świeże bułeczki zamroziłam i po odmrożeniu są równie pyszne! Polecam!
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Dodać oliwę i wymieszać.
Płyn wlać do mąki. Wyrabiać ciasto aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść i zostawić na godzinę do ponownego podrośnięcia.
Następnie podzielić na około 15 małych bułeczek. Uformować bułeczki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić na około 40 -45 minut. Przed upieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Piec 220 stopniach przez około 15 minut. Jeśli bułeczki zaczną zbyt szybko się rumienić, to około 5 minut przed końcem temperatur należy zmniejszyć do 200 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mnie w pracy tez by smakowały! Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńWydają się być leciutkie jak piórko. Chciałabym zjeść takich bezkarnie cały koszyczek;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają. Na jednym zdjęciu przypominają mi brzoskwinie :D
OdpowiedzUsuńTak, tak, brzoskwinie,albo zroszone jabłuszka. urodziwe te bułeczki. Pozdrawiamy Tapenda.
OdpowiedzUsuńprezentują się tak lekko i puszyście
OdpowiedzUsuńTeż je robiłam, pyszne są, bardzo puszyste i mięciutkie. Dodatkowo dodałam ekstrakt waniliowy.... niebo w paszczy :D
OdpowiedzUsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuń