środa, 18 kwietnia 2012

Tarta z kurczakiem i pieczarkami




Kocham tarty! Słodkie, słone, z mięsem, warzywami, owocami...wszystkie. Tym razem zdecydowałam się na ciasto francuskie jako spód, choć przyznaję, że najbardziej smakują mi tarty na kruchym spodzie. Jednak ta bardzo nam smakowała i na pewno jeszcze do niej wrócę. Smakuje dużo lepiej niż wygląda.... Polecam.

SKŁADNIKI:
1 op.ciasta francuskiego
2 piersi z kurczaka
400 g pieczarek
1/4 szklanki białego wina
3 łyżki serka ricotta
6-7 suszonych pomidorów (z oliwy)
sól, pieprz, lubczyk
180 g kwaśnej śmietany
2 jajka
starty parmezan do posypania


Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, suszone pomidory w małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Gdy mięso się zetnie dorzucamy pieczarki, podsmażamy z mięsem i dolewamy wino. Dusimy wszystko przez chwilę, dodajemy suszone pomidory. Całość dusimy do momentu gdy wino wyparuje. Następnie dodajemy ricottę i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i lubczykiem. Naczynie żaroodporne do tarty smarujemy masłem i wykładamy dokładnie ciastem francuskim. Na ciasto nakładamy farsz. Kwaśną śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy tartę. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut. Ciasto musi być złote, a sos ścięty. Tarte lekko przestudzić i podawać.

SMACZNEGO :)

10 komentarzy:

  1. Jak dla mnie to wygląda kusząco :-) Z chęcią bym taką zjadł, pewnie przez ten lubczyk :->

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Taka soczysta i na bogato;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako wielbicielka tart poproszę o porcyjkę, bo przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja zaliczam się do miłośniczek tart! Twoja jest bardzo apetyczna i można do niej dodać nadmiar mięska z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszna rozkosz! wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesli smakuje lepiej niz wyglada (a wyglada oblednie), to musze ja zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam :) smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, jak też jestem w gronie fanek tart, a z pieczarkami to już w ogóle! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji pieczarkowej, pamiętaj wówczas proszę o banerku we wpisie. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. Zainspirował mnie ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo sie cieszę. tarty to moja słabość...:)

    OdpowiedzUsuń