środa, 18 kwietnia 2012
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Kocham tarty! Słodkie, słone, z mięsem, warzywami, owocami...wszystkie. Tym razem zdecydowałam się na ciasto francuskie jako spód, choć przyznaję, że najbardziej smakują mi tarty na kruchym spodzie. Jednak ta bardzo nam smakowała i na pewno jeszcze do niej wrócę. Smakuje dużo lepiej niż wygląda.... Polecam.
SKŁADNIKI:
1 op.ciasta francuskiego
2 piersi z kurczaka
400 g pieczarek
1/4 szklanki białego wina
3 łyżki serka ricotta
6-7 suszonych pomidorów (z oliwy)
sól, pieprz, lubczyk
180 g kwaśnej śmietany
2 jajka
starty parmezan do posypania
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, suszone pomidory w małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć. Gdy mięso się zetnie dorzucamy pieczarki, podsmażamy z mięsem i dolewamy wino. Dusimy wszystko przez chwilę, dodajemy suszone pomidory. Całość dusimy do momentu gdy wino wyparuje. Następnie dodajemy ricottę i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i lubczykiem. Naczynie żaroodporne do tarty smarujemy masłem i wykładamy dokładnie ciastem francuskim. Na ciasto nakładamy farsz. Kwaśną śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy tartę. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut. Ciasto musi być złote, a sos ścięty. Tarte lekko przestudzić i podawać.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak dla mnie to wygląda kusząco :-) Z chęcią bym taką zjadł, pewnie przez ten lubczyk :->
OdpowiedzUsuńWygląda super! Taka soczysta i na bogato;)
OdpowiedzUsuńJako wielbicielka tart poproszę o porcyjkę, bo przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńI ja zaliczam się do miłośniczek tart! Twoja jest bardzo apetyczna i można do niej dodać nadmiar mięska z rosołu :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna rozkosz! wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńJesli smakuje lepiej niz wyglada (a wyglada oblednie), to musze ja zrobic :)
OdpowiedzUsuńMniam :) smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMniam, jak też jestem w gronie fanek tart, a z pieczarkami to już w ogóle! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji pieczarkowej, pamiętaj wówczas proszę o banerku we wpisie. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńZainspirował mnie ten przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę. tarty to moja słabość...:)
OdpowiedzUsuń