piątek, 20 kwietnia 2012

Dorsz zapiekany z pomidorem i mozzarellą




Danie do którego zainspirował mnie mój mężczyzna. Dorsz - a tu właściwie możemy użyć każdą rybę - zapiekamy z pomidorem i plasterkiem mozzarelli na sałacie. Proste, szybkie, aromatyczne danie, idealne na ciepłą i lekką kolację.

SKŁADNIKI:
1 filet z dorsza bez skóry
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
1/2 cytryny
mix sałat
sól, pieprz, bazylia

Dorsza umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Filet pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, popieprzyć i posypać bazylią.
Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułożyć kawałki ryby. Na każdy kawałek położyć plaster pomidora i mozzarelli. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Kawałki ryby delikatnie wyjąć i ułożyć na sałacie. Podawać natychmiast.

6 komentarzy:

  1. Wspaniałe połączeniem, jak z rybką to ja poproszę porcyjkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a takie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham rybki :) A twoja wspaniale wyglada! Az ma sie ochote natychmiast zrobic :)
    Nie moglam wejsc do ciebie przez swoj blog, ciekawe dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dosyć, że moja ulubiona ryba, to jeszcze w takiej smakowitej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smacznie i zdrowo! ;-) musze wypróbować to połączenie! ;-)wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło świetnie ale trzeba troszkę dodać minut do pieczenia jak jest grubszy kawałek ryby

    OdpowiedzUsuń