czwartek, 5 kwietnia 2012

Wielkanocny wieniec drożdżowy



Proste, słodkie ciasto drożdżowe w formie wieńca. Przepyszne jeszcze ciepłe z masełkiem lub powidłami. Idealne na świąteczne śniadanie!
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce, zawinięte w folię spożywczą. Rano tylko uformować wieniec i upiec. Polecam gorąco!


SKŁADNIKI:
450 g mąki pszennej
2 jajka
ok. 100 ml mleka
120 g masła
8 g suchych drożdży
80 g cukru
do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka

Mąkę wymieszać z drożdżami. Masło roztopić i przestudzić, dodać cukier, jajka i mleko. Zmiksować i dodać do mąki. Wymieszać i wyrabiać ciasto do uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką lub dodac odrobine mleka. Ciasto musi być jednolite i sprężyste. Uformowac kulę, przykryc i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić, podzielić na 3 części i z każdej uformować długi wałeczek o średnicy około 2 cm. Wałeczki zapleść w warkocz. Dobrze skleić na końcach i zawinąć w wieniec. Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyrośniety wieniec posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem i wsadzić do piekarnika na około 25 minut.

SMACZNEGO :)

11 komentarzy:

  1. Śliczny ten wianuszek, taki świąteczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny ten wieniec a jak slicznie przyozdobiony ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny! :) oj jak ja bm teraz taki do ciepłego mleczka zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie przyrumieniony i udekorowany!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki sliczny :) Az szkoda go jesc... Doskonale gniazdko dla malych, slodkich kurczaczkow :))

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny :) Uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie tylko piękna dekoracja stołu ale jeszcze znakomity smakołyk! :)

    OdpowiedzUsuń