czwartek, 26 kwietnia 2012

Harbaciane risotto z owocami morza



Ulubione risotto w nietypowym stylu, ale równie bardzo smaczne, o ile nie lepsze od tradycyjnego... Zamiast bulionu, risotto podlewałam zieloną herbatę Roasted Rise, która nadała daniu nowego, oryginalnego smaku. Nie jeden Włoch pewnie by mnie za to przeklął, ale risotto wyszło naprawdę wspaniale! Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
200 g ryżu do risotto
400 g owoców morza
600 ml świeżo zaparzonej herbaty Irving Roasted Rice Green
2 łyżki masła
szczypta szafranu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki natki pietruszki

Masło rozpuścić na patelni, dodać ryż i lekko go podsmażyć.Dodać szafran. Następnie zaczynamy stopniowo podlewać risotto herbatą mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie herbatę, ponownie je podlewamy.
Po około 12 minutach dodajemy owoce morza i dokładnie mieszamy z ryżem.
Dusimy do momentu aż ryż będzie al dente, a herbata całkowicie odparuje
Doprawiamy do smaku solą świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.




3 komentarze:

  1. haha wpadłam na ten sam pomysł gdy zobaczyłam herbatę roasted rice choć pewnie dania różniłyby się szczegółami ;) Ślicznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy kulinarny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja, a zdjęcia śliczne!:)

    OdpowiedzUsuń