piątek, 13 kwietnia 2012

Risotto z owocami morza



Ulubione risotto, które pomimo, że owoce morza są z mrożonki - mogłabym jeść prawie codziennie... Doskonały sposób dla tych, którzy nie mogą przekonać się do owoców morza. Polecam!

SKŁADNIKI:
200 g ryżu do risotto
400 g owoców morza
500 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki masła szczypta szafranu

Masło rozpuścić na patelni, dodać ryż i lekko go podsmażyć. Po chwili wlać wino i odparować.Dodać szafran. Następnie zaczynamy stopniowo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlewamy.
Po około 12 minutach dodajemy owoce morza i dokładnie mieszamy z ryżem.
Dusimy do momentu aż ryż będzie al dente, a bulion całkowicie odparuje
Doprawiamy do smaku ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem.


2 komentarze:

  1. Narobiłaś mi ogromnego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, lubie takie risotto. Ubolewam nad tym, ze Mezczyzna za owocami morza (poza krewetkami) nie przepada, bo pewnie czesciej gosciloby na moim stole...

    OdpowiedzUsuń