poniedziałek, 11 czerwca 2012

Tartaletki za szparagami




Załapałam kolejną fazę...tym razem "tartową", a do tart mam wielką słabość...) Tarta z groszkiem tak mi smakowała, że tym razem postanowiłam spróbować ze szparagami - zwłaszcza, że to chyba ostatni moment by dostać ładne, zielone szparagi. Efekt by naprawdę wspaniały i gorąco Wam polecam. Przepyszne danie!

SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
100 g masła
70 g startego parmezanu lub grana padano
Pęczek cienkich, zielonych szparagów
1 cebula
300 g ricotty
2 jajka
100 ml śmietanki kremowej
sól, pieprz


Mąkę połącz z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto zagniataj, dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniataj aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut.
Szparagi oczyść, obetnij zdrewniałe końce. Następnie odetnij główki z kawałkiem łodygi (u mnie około 8 cm) ii odłóż, resztę szparaga pokrój w plastry około 0,5 cm.
Cebulę obierz, pokrój w kotkę i podsmaż na pozostałym maśle, dodaj pokrojone kawałki szparagów, około 100 ml ciepłej wody i gotuj około 10 minut.
Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, pozostałym parmezanem, śmietanką i podgotowanymi kawałkami szparagów.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem formy do tartaletek (lub dużą formę do tarty - ciasta na pewno starczy).
Na ciasto wylej przygotowane nadzienie, na wierzch wciśnij odłożone główki szparagów. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 - 35 minut.
Po upieczeniu tartaletki chwilę przestudź i podawaj.
SMACZNEGO :)

Z tych proporcji wyszło mi 8 tartaletek.

11 komentarzy:

  1. Ale fikuśne:) Śliczne są!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem kazdego chwyta taka faza na cos :) U mnie ostatnio crumble. Na okraglo.
    A skoro o okrablych rzeczach mowa, twoje tarteletki sa przesliczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie :) Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Małe i śliczne :) Pewnie pyszne. Szparagi uwielbiam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja złapałam fazę na jedzenie kwiatów, a Twoja tarta wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie:D Jestem wierną fanką szparagów!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń