środa, 30 listopada 2011

2 z 1 czyli strucla pieczona hurtowo


Strucla inspirowana przepisem z blogu Moje Wypieki na Strucle z powidłami, ale zmodyfikowana dość znacznie wg własnego pomysłu i zawartości lodówki :)I oczywiście ze względu na nadchodzące święta... Bardzo smaczny i puszysty wypiek. Polecam :)

SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
Ponadto:
150 g powideł
1 opakowanie szafranu
1 puszka gotowej masy makowej
1 jajko
1 łyżka mleka

kruszonka:
•50 g masła
•10 łyżek mąki
•4 łyżkicukru
•8 g cukru waniliowego

Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, po chwili dodać letnie mleko.Na stół wsypać mąkę, dodać masę jajeczno-mleczą, następnie dodać miękkie masło i sól. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części.
Jedną część przykryć i odstawić.

ŻÓłTA STRUCLA Z POWIDŁAMI:
Ciasto podzielić na kolejne 2 części.
Szafran rozpuścić w łyżeczce wody i połączyć z jedną częścią ciasta, lekko podsypując mąką.
Ciasta rozwałkować na prostokąty o długości blaszki do pieczenia (u mnie około 30 cm). Jeden placek posmarować gęsto powidłami i przykryć żółtym plackiem. Oba placki zwinąć razem w roladę.

STRUCLA Z MAKIEM:
Odłożoną drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o długości blaszki.
Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć.

Strucle ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie strucle z powidłami naciąć wzdłuż i odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wrzucić do miski i rozetrzeć rękami do uzyskania kruszonki.
Wyrośnięte strucle posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.


3 komentarze: