niedziela, 6 listopada 2011
Focaccia z suszonymi pomidorami
Przepis na focaccię będący winikiem moich eksperymentów z tym ciastem. I ten przepis jest idealny! Focaccia jest miękka,puszysta i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
440 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
8 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
3 pomidory suszone w oliwie
Pesto rozpuścić w wodzie.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlać wodę z pesto i wyrabiać ciasto za pomocą miksera - jest bardzo klejące i luźne.
Gdy składniki dobrze się połączą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy. Powierzchnie wyrównać łyżką moczoną w wodzie.
Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Suszone pomidory pokroić na małe kawałki i wcisnąć w wyrośnięte ciasto.
Posypać z wierzchu solą morską.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 25 minutach wysunąć focaccię i posmarować z wierzchu olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.
Ciepła focaccia jest fantastyczna, ale nawet na drugi dzień nic nie traci na smaku i elastycznści.
Przepis bierze udział w akcji VIV ITALIA w kategorii antipasti.
PRZEPIS AUTORSKI.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam Foccacie ze wszystkim... a z suszonymi pomidorami szczegolnie!
OdpowiedzUsuńKolejny przepis konieczny do wypróbowania ;) Jak pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam foccacii, a skoro ten przepis jest idealny...;) Muszę wypróbować, bo wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńA ja wciąż nie mogę się zmobilizować żeby ją upiec, a chodzi mi po głowie już od dobrych kilku tygodni:(
OdpowiedzUsuń