niedziela, 6 listopada 2011

Focaccia z suszonymi pomidorami


Przepis na focaccię będący winikiem moich eksperymentów z tym ciastem. I ten przepis jest idealny! Focaccia jest miękka,puszysta i aromatyczna. Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
440 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
8 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
3 pomidory suszone w oliwie

Pesto rozpuścić w wodzie.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wlać wodę z pesto i wyrabiać ciasto za pomocą miksera - jest bardzo klejące i luźne.
Gdy składniki dobrze się połączą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką i przełożyć do tortownicy. Powierzchnie wyrównać łyżką moczoną w wodzie.
Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Suszone pomidory pokroić na małe kawałki i wcisnąć w wyrośnięte ciasto.
Posypać z wierzchu solą morską.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 25 minutach wysunąć focaccię i posmarować z wierzchu olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.
Ciepła focaccia jest fantastyczna, ale nawet na drugi dzień nic nie traci na smaku i elastycznści.


Przepis bierze udział w akcji VIV ITALIA w kategorii antipasti.

PRZEPIS AUTORSKI.

4 komentarze:

  1. uwielbiam Foccacie ze wszystkim... a z suszonymi pomidorami szczegolnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis konieczny do wypróbowania ;) Jak pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam foccacii, a skoro ten przepis jest idealny...;) Muszę wypróbować, bo wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja wciąż nie mogę się zmobilizować żeby ją upiec, a chodzi mi po głowie już od dobrych kilku tygodni:(

    OdpowiedzUsuń