sobota, 5 listopada 2011

Szybka pizza z maszyny dla Małych Głodomorów


SKŁADNIKI:
0,25 kg wody
450 gram mąki (ok. 150 g odsypać do podsypywania)
12 g soli
7 g suchych drożdży
15 g oleju
szklanka gęstego sosu pomidorowego
1 kulka dobrej jakości mozzarelli
ew. szynka


Wszystkie składniki na pizzę umieścić w maszynie do pieczenia chleba wg zasady: płynne, sypkie i na końcu drożdże. Nastawic na program do wyrobiania ciasta.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na placek grubości około 1 cm.
Blachę o wymiarach około 39x45 (używam tych z wyposażenia piekarnika)smarujemy oliwą i wykładamy nasza pizzę.
Całość smarujemy sosem pomidorowym.


Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy pizzę na 6 minut.
Po tym czasie nakładamy ser i ewentualne dodatki. Pieczemy około 10 minut.
Jeśli na pizzy zbierze się woda z mozzarelli ( co zdarza sie z "polską mozzarellą"), to otwieramy piekarnik i lekko przechylamy blachę by woda spłynęła pod pizzę.
Jeśli chcemy sprawdzić czy nasza pizza jest już gotowa to widelcem lekko ją podważamy od spodu i sprawdzamy czy spód pizzy jest jasno złoty. Jeśli tak - wyjmujemy.
To nie jest najlepsza pizza na świecie i zdecydowanie preferuję pizzę z tego przepisu:
http://pomidoribazylia.blogspot.com/2011/09/idealna-pizza-danielle.html
,
ale dzieciom smakowała, a ja nie spędziłam całego dnia w kuchni...


Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii primi piatti

1 komentarz:

  1. co ja bym dała za maszynę, która wyrabiałaby za mnie ciasto... ;)

    OdpowiedzUsuń