niedziela, 6 listopada 2011

Bakłażan nadziewany indykiem w sosie pomidorowym


Melanzane ripiene di tacchino e salsa di pomodoro - bakłażan nadziewany indykiem z sosem pomidorowym. Proste danie, które jednak nie powala nas na kolana. Na ciepłą kolację w sam raz, ale nie za często ;))

SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
1 mała czerwona cebula
1 puszka pomidorów
300 g mielonego indyka
sól, pieprz
oregano - świeże lub suszone
parmezan

Bakłażna wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę.
Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, po chwili mięso i podsmażyć. Dodać miąższ bakłażana, pomidory i dusić wszystko razem około 10 minut. Nadzienie zmiksować blendrem, przez chwilę odparować na duzym ogniu i doprawić solą, pieprzem i oregano.
Nadzieniem wypełnić wydrążonego bakłażana.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem, ułożyć bakłażana i posypać startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut.


Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii primi piatti

1 komentarz:

  1. No, takiego nadzienia w bakłażanie to jeszcze nie widziałam. Ciekawy pomysł. ;)

    OdpowiedzUsuń