sobota, 5 listopada 2011
Kuchnia light: Bakłażan po sardyńsku
Melanzana ala sarda - danie, które w podobnej wersji jadłam w jednej z restauracji na Sardynii. Bardzo proste do wykonania i bardzo lekkie.
SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
3 pomidory
oliwa
czosnek w proszku
sól, pieprz
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry i ponacinać na krzyż. Posolić i odstawić na 30 minut by puścił wodę.
Pomidory sparzyć, ściagnąć skórke, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Bakłażana opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i położyć plastry bakłażana. Na każdy plaster położyć pokrojone pomidory, lekko posolić, popieprzyć i posypać czosnkiem. Można układać warstwami i na wierzchu posypac posiekana natka pietruszki.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii ANTIPASTI
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Niewiele składników i jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyć coś podobnego w wersji zapiekanki z bułką i było pyszne.
OdpowiedzUsuń