sobota, 5 listopada 2011

Kuchnia light: Bakłażan po sardyńsku


Melanzana ala sarda - danie, które w podobnej wersji jadłam w jednej z restauracji na Sardynii. Bardzo proste do wykonania i bardzo lekkie.

SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
3 pomidory
oliwa
czosnek w proszku
sól, pieprz

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry i ponacinać na krzyż. Posolić i odstawić na 30 minut by puścił wodę.
Pomidory sparzyć, ściagnąć skórke, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Bakłażana opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i położyć plastry bakłażana. Na każdy plaster położyć pokrojone pomidory, lekko posolić, popieprzyć i posypać czosnkiem. Można układać warstwami i na wierzchu posypac posiekana natka pietruszki.


Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.


Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii ANTIPASTI

2 komentarze:

  1. Niewiele składników i jak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyć coś podobnego w wersji zapiekanki z bułką i było pyszne.

    OdpowiedzUsuń