poniedziałek, 7 listopada 2011
Roladka z kurczaka z mozzarellą
Involtini di pollo con mozzarella - szybkie, a zarazem wykwintne danie. Dzieki dodatkowi białego wina powstaje przepyszny i delikatny sos. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
2 duże piersi z kurczaka
1 kulka mozarelli
2 plastry szynki pieczonej
6 plastrów wędzonego boczku
przyprawa do kurczaka
pieprz
1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
Pierś kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. W kieszonkę włożyć mozzarellę. Pierś posypać przyprawą do kurczaka i świeżo zmielonym pieprzem. Kieszonkę ściśle owinąć plastrem szynki pieczonej, a nastepnie plastrami boczku. Trzeba to zrobić dokładnie by ser nie wypłynął w trakcie smażenia.
Patelnie rozgrzać i położyć piersi - ja nie wlewałam żadnego tłuszczu, bo boczek był stosunkowo tłusty. Obsmażyć na złoto z odu stron. Zmiejszyć ogień i wlać białe wino. Dusić pod przykryciem około 30 minut, przewracając kurczka kilkakrotnie.
SMACZNEGO!
Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii secondi piatti
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Roladki z kurczaka - to jest to. Niby nic skomplikowanego, a jednak dużo zmienia. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com