środa, 23 listopada 2011

Rogaliki z makiem



SKŁADNIKI:
ciasto:
3 szklanki mąki
250 g margaryny do pieczenia
250 g serka homogenizowanego
na nadzienie:
gotowa masa makowa
lukier oraz suchy mak do posypania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Wsadzić do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować. Wyciąć koło za pomocą dużego talerza i podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie położyć łyżeczkę masy makowej i zwijać w rogaliki.



Przygotowane rogaliki wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Jeszcze ciepłe polukrowac i posypać makiem.
SMACZNEGO :)

11 komentarzy:

  1. Przygotowywanie rogalików zawsze mnie przerażało. Twoje "krok po kroku" sprawia, że nawet ja - z dwiema lewymi do takiej roboty - nie bałabym się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te sa proste do wykonania i bardzo szybkie! A do tego pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też w ten sposób kroję i zawijam rogaliki ;) Zdecydowanie to ułatwia pracę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. super rogaliki! mam ochote sprobowac...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznotki, ten sposób jest fajny i sprawdzony :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj mam ochotę na takie rogaliki, prosty fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale śliczne rogaliki :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiekne rogaliki :)
    masz mnostwo super przepisow na swoim blogu. i piekne zdjecia! bede zagladac :)
    pozdrawiam. malgosia

    OdpowiedzUsuń
  9. mam ogromną słabość do rogalików, więc pewnie zjadłabym z połowę stosiku ze zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jej, świetny pomysł z tym talerzem!! A rogaliki urocze :)

    OdpowiedzUsuń