sobota, 5 listopada 2011

Ravioli z ricottą


Ravioli di ricotta in salsa di pomodoro
czyli ravioli z ricottą w sosie pomidorowym. Pierwszy raz to danie jadłam w restauracji agroturystycznej na Sardynii i była to miłość od pierwszego kęsa... Niestety ciężko jest trafić na tak dobre ravioli nawet we włoskich restauracjach, więc jedyne wyjście zrobić je samemu. Są naprawdę przepyszne! Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki gorącej wody
250 g sera ricotta
2 szklanki dobrego sosu pomidorowego
parmezan

Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, żółtka i sól i zacząć wyrabiać ciasto. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dokładnie wyrabiając.
Podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by odpoczęło.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce nadzienie w odstępach od siebie około 6-7 cm.


Przekryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki.
Radełkiem wycinać kwadraty:


Przekładać na deseczkę wysypaną mąką:


W dużym garnku zagotować wodę, wsypać łyżeczkę soli i wrzucić ravioli.
Gotować około 5-6 minut. Wyjąć łyżką sedzakową.
Sos pomidorowyy podgrzać i wylać kilka łyżek na talerz. Ułożyć ravioli, polać sosem i posypać startym parmezanem.
SMACZNEGO!


Przepis bierze udział w akci VIVA ITALIA w kategorii Primi Piatti

4 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyszły te pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne, ksztaltne, foremne - i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń

  3. Excellent Blog! I would like to thank for the efforts you have made in writing this post. I am hoping the same best work from you in the future as well. I wanted to thank you for this websites! Thanks for sharing.Buy 2-FMA online

    OdpowiedzUsuń