sobota, 26 listopada 2011

Sałatka z kurczakiem po hawajsku


Sałatka, która u mnie zastępowała obiad. Kurczak w panierce orzechowej doskonale smakował z dodatkiem słodkich owoców. Polecam :)


SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
2 piersi z kurczaka
50 g orzechów włoskich
50 g bułki tartej
1 jajko
przyprawa do kurczaka
mix sałat
1 awokado
ćwiartka melona
4 plastry ananasa
pół cytryny
oliwa z oliwek
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego

Piersi kurczaka przeciąć wzdłuż na długie, wąskie plastry. Posypać przyprawą do kurczaka i odstawić.


Orzechy posiekać drobno i wymieszać z bułką tartą w głębokim talerzu. W drugim talerzu rozbić jajko i roztrzepać.
Kurczaka obtoczyć w jajku, a następnie w mieszance orzechowej.
Awokado i melona pokroić w cienkie plasterki. Awokado lekko skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało.
Na talerzach ułożyć sałatę, poukładać pokrojone w plasterki awokado i melona oraz ananasa.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na złoto z dwóch stron. Odłożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.
Na tą samą patelnie ( z tym co pozostało po smażeniu) wlać miód. Gdy się rozpuści dodać ocet balsamiczny. Wymieszać i delikatnie podgrzać. Dodać 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanym sosem polać sałatę. Poukładać na niej usmażonego kurczaka i natychmiast podawać.

5 komentarzy:

  1. Taka sałatka musi być przepyszna! Z chęcią załapałabym bym się na miseczkę :)
    ***
    http://odkuchnii.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta panierka z orzechow- mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak świetnie komponuje się z ananasami :) A samo podanie jest fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna jest ta orzechowa panierka. połączenie kurczaka i orzechów jest bezbłędne

    OdpowiedzUsuń