piątek, 18 listopada 2011

Bułeczki z pieczarkami


Wspaniałe bułeczki z przepisu Liski z genialnego blogu Pracownia Wypieków.
Przepyszne, z bardzo dużą ilością nadzienia. Najlepsze ciepłe, prosto z pikernika...
Cytuje za autorką.


SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
50 g mleka w proszku
200 ml wody
60 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
12 g świeżych drożdży plus łyżeczka cukru
do posmarowania: jajko plus łyżka wody

farsz:
30 dag pieczarek
1 cebula
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
ok. 100 g suszonych pomidorów

Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i solą.
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Zagnieść gładkie ciasto.
Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę.
Farsz:
Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu - zajmie to ok. 10 minut. Dodać pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodać pomidory.
Ostudzić.

Z wyrośniętego ciasta formować płaskie placuszki, do każdego wkładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepić, uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.
Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posypać makiem.
wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Bułeczki powinny być wyraźnie rumiane.

10 komentarzy:

  1. Świetny przepis;) Bułeczki wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie używałam suszonych pomidorów, może czas zacząć:}}

    OdpowiedzUsuń
  3. wypchane nadzieniem po brzegi - mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, oj, ale wypełnione!
    rarytaśne, bez dwóch zdań ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidor wygląda fantastycznie w tej bułce ;) A całość prezentuje się nieziemsko apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też się do nich przymierzam. Tobie wyszły pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczne! Właśnie je robię i mam dwa pytania - co c tym maslem? Rozumiem, że do wyrabianego ciasta dodajemy - to nie jest jasne. I ile tych bułeczek mniej więcej wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  8. Fakt - zaraz poprawię. Masło dodałam po wymieszaniu drożdży z mąką.
    Mi wyszło około 10 średniej wielkości bułeczek, przy czym nadzienia było znacznie więcej niż samej bułki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. dzięki :-) Mnie nadzienia zostało. Buły pyszne!
    http://wypieczwymaluj.pl/?p=1812

    OdpowiedzUsuń