środa, 2 listopada 2011

Dorsz w pomidorach z oliwkami


Bardzo proste danie do którego mam wyjątkowy sentyment...Pierwszy raz jadłam tak przyrządzoną rybę we Włoszech u mojej ukochanej "soreliny" :) Ryba była o niebo lepsza, ale ta też wyszła niczego sobie. Bardzo smaczny i szybki obiad.

SKŁADNIKI:
2 filety z dorsza
2 duże dojrzałe pomidory
ok. 10 czarnych oliwek
kilka listków bazylii
1 łyżka mąki
cytryna
sól, pieprz
oliwa

Filety z dorsza umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i wygrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół.
Dorsza usmażyć na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.
Zdjąć dorsza z patelni, odłożyć na talarz i przykryć folią aluminiową.
Na patelnie wrzucić pomidory i dusić przez kilka minut. Dodać oliwki i jeszcze przez chwilę dusić. Doprawić solą i pieprzem, bazylią.
Pomidory ułożyć na usmażonym dorszu, przebrać bazylią.

4 komentarze:

  1. Bardzo proste, ale za to jakie smaczne! A do tego zdrowe i "lajtowe". Czego chciec wiecej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś podobną rybkę ale z kaparami. Był to dorsz po prowansalsku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń