wtorek, 4 października 2011

Jesienne tartinki z wędliną




Tartinki po raz kolejny - tym razem z wędliną. Przystawka do jesiennego garden party przy ognisku z kiełbaskami. Doskonale sprawdziły się jak przygryzka podczas długiego wieczoru z dużą ilościa napojów "wyskokowych".
Czasochłonne, ale robią wrażenie...naprawdę warto...

SKŁADNIKI:
pieczywo pełnoziarniste
300 g zmielonego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 łyżka mielonej słodkiej paprykicytryna
sól, pieprz kolorowy
kabanosy, schab pieczony w plasterkach
do dekoracji: pietruszka, pomidorki, ogórek, rzodkiewka, oliwki

Chleb kroimy na małe kawałki lub foremkami do ciastek wykrawamy dowolne kształty. Twarożek łączymy z jogurtem, papryką i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy by całość miała konsystencję gęstej, jednolitej pasty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Twarożek przekładamy do szprycy i za jej pomocą wyciskamy serek na pieczywo.
Kabanosy kroimy na kawałki, schab zwijamy w rulonik i wciskamy delikatnie w twarożek.
Wszystko dekorujemy warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz