czwartek, 20 października 2011
Kuchnia light: Bakłażan z pietruszką
Kolejna włoska odsłona bakłażana czyli melanzane al prezzemolo.
Lekkie danie dla wielbicieli bakłażana.
SKŁADNIKI:
4 bakłażany
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
ok. 60 ml oliwy
sól, pieprz
Bakłażany umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż. Lekko ponacinać, posolić i odstawić na 30 minut by puścił wodę.
Pietruszkę opłukać, osuszyć, oderwać listki od łodyżek i drobno posiekać.
Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Oba składniki zmieszać. Przyprawić solą, pieprzem i podlać 2 łyżkami oliwy, wymieszać.
Bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą powierznią do góry.
Nałożyć mieszankę ziołową, skropić całość pozostałą oliwą.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
Przepis bierze udział w akcji: VIVA ITALIA w kategorii Primi Piatti
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bakłażan w prostej, ale pysznej odsłonie. To lubię!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kurcze, fajny pomysł! Podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńNie jadlam jeszcze baklazana w takiej wersji. Musze wiec sprobowac :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
Podoba mi się ten pomysł ;) Uwielbiam cukinię, więc taki bakłażan na pewno również by mi posmakował.
OdpowiedzUsuńWiesz,ze robie podobnie z tym ze ja kroje w plastry,griluje i wkladam w marynate.Oczywiscie natka pietruszki to podst. skladnk . Moze kiedys przedstawie na blogu,choc danie to czesciej w lecie robie.
OdpowiedzUsuń