sobota, 22 października 2011

Cynamonowe rogaliki z powidłami


Oryginalnie: Cornetti ripieni di confettura. Przepis na te rogaliki znalazłam na włoskim blogu Giallo Zafferano. W orginale z marmoladą, ja dałam powidła bo tak jakoś bardziej mi pasowały do cynamonu...Intuicja dobrze mi podpowiedziała :)

SKŁADNIKI:
100 g masła
380 g mąki
3 jajka
125 jogurtu naturalnego
40 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Z podanym składników zagnieść elastyczne ciasto i wsadzić na godzinę do lodówki.
Ciasto podzielić na części i rozwałkować na koło. Koło podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie położyć odrobinę powideł lub konfitury i zwijnąć w rogalik.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Po upieczeniu lekko polukrować lub posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Urocze!
    Lubię bardzo takie maleństwa na jeden kęs.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne rogaliki :) az sie prosza zeby je zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  3. małe i cudowne! kojarzą mi się z podobnymi, które robiła moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam kilka! cudne Ci wyszły

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe Ci wyszły, aż czuję ich zapach od samego patrzenia na zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobilas ochoty na rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń