danie główne
Bistecca alla Tartara - tatar we włoskim wydaniu. Bardziej wyszukany niż nasz polski z ogórkiem, z dodatkiem kaparów i brandy. Z dodatkiem świeżego pieczywa i dobrego wina - doskonały.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
1 łyżka posiekanych kaparów
600 g mielonej cielęciny
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
4 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka musztardy
1 łyżka brandy
4 żółtka
sól i pieprz
Do mielonej cielęciny dodajemy: posiekaną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki,posiekane kapary, musztardę, brandy,oliwę, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Z mięsa formujemy kotleta i wkładziemy na środku talerza. Małą miseczką robimy w mięsie wgłębienie i wbijamy do niego żółtko.
Podajemy z pieczywem.
A wiesz, ze ja jeszcze nigdy nie probowalam tatara? Balam sie, a teraz... Chcialabym. Ale wlasnie w takiej wykwintnej wersji :)
OdpowiedzUsuń