czwartek, 20 października 2011
Ciasto włoskie z gruszkami
Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś w starym zeszycie z przepisami mojej Mamy pod tytułem: "Ciasto włoskie". Orginalnie pieczone w keksówce, jak babkę z dużą ilością bakalIi..Było to uniwersalne ciasto na wykorzystanie nadmiaru białek.
Jest lekko wilgotne w środku z przepyszną, chrupiącą skórką na wierzchu. Dodatek gruszek i aromatu nadał ciastu "wykwintności". Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre.
SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny (250 gram)
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 szklanka maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
2 gruszki
Margarynę utrzeć z cukrem i aromatem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do masy maślanej dodawać na przemian po łyżce: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, białka i maku. Miksować na niskich obrotach.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wylać ciasto na blachę, na wierzchu ułożyć plasterki gruszek i wcisnąć je w ciasto. Gruszki muszą być przykryte lekko ciastem, bo inaczej wyschną.
Ciasto wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Ciasto bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii: dolci e un caffé
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne połączenie - mak i gruszka.
OdpowiedzUsuńPyszności!
A dokładnie to ile dosypać tego maku? (takiego sypkiego, prawda?)
OdpowiedzUsuńCiacho przywodzi mi na myśl taki pół makowiec japoński... :>
Pozdrawiam,
N.
Oj chyba starość, już poprawiłam:)
OdpowiedzUsuńSzklanka sypkiego maku.
pozdrawiam
Swietnie wyglada. Ja bardzo lubie makowe ciasta wiec porywam ten kawaleczek z pierwszego zdjecia :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z makiem! a to super wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasto jest naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuń