czwartek, 6 października 2011

Truskawkowe risotto z figami


Idealne danie na śniadanie lub podwieczorek. Dla dużych i małych. Można je przygotować z dowolnymi owocami i pewnie z każdymi bedzie równie dobre. Polecam!

SKŁADNIKI:
garść ryżu do rissotto
2 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
cynamon
8 truskawek (mogą być mrożone)
1 figa

Na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż, zeszklić. Wlać odrobine mleka. Systematycznie dolewać po niewielkiej ilości mleka cały czas mieszając.
Pod koniec, - po około 15 minutach - dodać pokrojone truskawki i odrobinę cynamonu.
Chwilę poddusić. Ryż powinnien być al dente. Jeśli potrzeba dosłodzić do smaku.
Wyłożyć na miseczkę i podawać ze świeżą figą.

1 komentarz:

  1. Ale pomyslowy i smaczny zestaw ! Hmmm, tylko juz chyba fig nie dostane....

    OdpowiedzUsuń