niedziela, 30 października 2011

Kuchnia light: Sałatka brokułowa

Bardzo prosta, szybka i lekka sałatka. Dodam jeszcze, że jest niskokaloryczna, bardzo zdrowa, kolorowa...i dla wielbicieli brokułów. Polecam!

SKŁADNIKI:
1 brokuł
2 pomidory
2 jajka
sól i pieprz

sos: 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 4 łyżki oliwy, przeciśnięty przez praskęząbek czosnku

Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidory pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo.
Brokuła podzielić na różyczki, łodygi pokroić w kostkę.
Na dnie salaterki układamy pokrojone łodygi selera, na to kładziemy pokrojonego pomidora - lekko go solimy i pieprzymy. Na pomidora układamy różyczki brokuła.
Na wierzchu sałatki układamy pokrojone na ósemki jajko.
Składniki sosu umieszczamy w słoiczku, szczelnie zamykamy i wstrząsamy przez kilkanaście sekund.
Sosem polewamy przygotowaną sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz