czwartek, 27 października 2011
Kuchnia light: Roladki z kurczaka w sosie gorgonzola
Involtini di pollo...u mnie klasycznie z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Podawałam na ciepło, na mieszance sałat z sosem z gorgonzoli. Idealne danie na obiad czy kolację.
SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka
1 kulka mozzarelli light
4-5 suszonych pomidorów
zioła prowansalskie
sos:
50 g sera gorgonzola
1/4 szklanki chudego mleka
sałata, gruszka
Pierś z kurczaka naciąć wzdłuż (nie do końca). Rozłożyć w duży kotlet i lekko rozbić. Na środku położyć plasterki mozzarelli i suszone pomidory. Mięso zwinąć w roladkę i spiąć szpilką lub wykałaczką.Tak przygotowanego kurczaka posypujemy ziołami i ulubionymi przeprawami.
Naczynie do gotowania na parze lekko posmarować oliwą, by kurczak nie przywarł. Roladnki gotować na parze około 25 minut.
Po lekkim przestudzeniu pokroić mięso na plasterki.
Ja przygotowałam kurczaka na mieszance sałat z plasterkami gruszek.
Mleko wlać do garnuszka wraz z gorgonzolą i podgrzewać cały czas mieszając. Gdy ser całkowicie się rozpuści, polać nim przygotowane mięso.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz