środa, 19 października 2011

Korzenne markizy w mlecznej czekoladzie


Ciasteczka korzenne idealne w formie zmodyfikowanej... tym razem cienkie, kruche korzenne ciasteczka, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi zanurzone w mlecznej czekoladzie...Doskonałe.

SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka
200 g margaryny do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa

Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować cieńki placek i wykrawać okrągłe ciasteczka. Ja robiłam to filiżanką do espresso.
Piec w temperaturze 210 stopni około 8-10 minut.
Na przestudzone ciasteczka nakładać małą łyżeczkę powidła śliwkowe i przykrywać drugim ciasteczkiem. Tak przygotowane markizy zamoczyć w gorącej polewie czekoladowej z jednej strony i odkładać na pergamin do zastygnięcia.
SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam korzenne aromaty! Koniecznie muszę wypróbować! Apetycznie tu u Ciebie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pogoda taka, że aż chciałoby się taki korzenny, przedświąteczny klimat wpuścić do kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne!
    Idealne do jesiennej kawy.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne korzenne ciasteczka, połączenie przypraw korzennych i powideł... mmm i do tego czekoladka.
    Bardzo ładnie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie wygladaja ! Chyba duzo z nimi roboty ale efekt zniewalajacy. Ja juz nie nadazam za Twoimi wpisami Angie ;)))

    OdpowiedzUsuń