poniedziałek, 3 października 2011
Kuchnia w wersji light: Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym
Przepyszna lekka sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią (u mnie oczywiście Gorgonzola). Idealna na lunch.
SKŁADNIKI:
mix sałat
1 twarda gruszka
50 g sera pleśniowego (użyłam Gorgonzoli Dolce)
kilka orzechów włoskich
płatki migdałowe
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
sok z cytryny
Gruszkę obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnie wylewamy miód i kładziemy gruszkę. Karmelizujemy ja w miodzie kilka minut, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Gruszkę odkładamy na deseczkę. Do miodu na patelni wlewamy 1 łyżeczkę soku z cytryny i oliwę. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Na talerzu rozkładamy sałatę i polewamy ją dressingiem z patelni.
Gruszkę kroimy na plasterki, ser w kosteczkę i układamy na sałacie.
Orzechy i płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy przygotowaną sałatkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię tę sałatkę.Chyba kiedyś nawet pokazałam ją na blogu.
OdpowiedzUsuńGruszka i ser to pyszna para!
mmmmm...przepysznie wygladajaca przekaska :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaków;)
OdpowiedzUsuń