środa, 26 października 2011

Męskie gotowanie: Trójkąty z ricotty z serem i gruszkami


MĘSKIE GOTOWANIE: PRZYSTAWKA



Na wyraźną prośbę oddałam swoją kuchnię na jeden weekend w bardzo sprawne, męskie ręce. Moja druga połowa przygotowała dla mnie wspaniałą, włoską kolację. Mieliśmy przepyszne przystawki, pierwsze danie, danie główne i deser (oraz mnóstwo dobrego wina ).
Tym razem występowałam w kuchni tylko jako fotograf i pozwoliłam się dopieszczać:)
Na przystawkę były trójkąty z ricotty w dwóch wersjach: z szynką i serem oraz z gruszkami i serem.
Jako pierwsze danie jedliśmy spaghetti z pomarańczami i anchois. Ciekawe połączenie smaków, smaczne, ale za anchois nie przepadam.
Na danie główne mieliśmy tatar po włosku: z brandy, kaparami, cebulką. Bardzo dobre, wykwintne danie.
Deser był niejako powtórką z przystawki: to samo cisto z ricotty, ale w wydaniu na słodko - z konfiturą. Bardzo dobre na ciepło jak i następnego dnia na śniadanie.
Wszystkie przepisy będę przedstawiać kolejno, w osobnych postach.
Orginalne przepisy znajdziecie na włoskim portalu Giallo Zafferano.


Triangolini di ricotta con taleggio e pere
czyli trójkąty z sera ricotta nadziewane serem, szynką i gruszkami. Trójkąty z szynką bardzo smakowały mi na ciepło, z gruszką były pyszne i ciepłe i zimne.

SKŁADNIKI na 16 sztuk trójkątów:
Ciasto:
175 g masła
300 g mąki pszennej
250 g ricotty
1 jajko
Nadzienie:
100 g sera Groviera (można użyć Emmentaler)
2 gruszki
100 g pieczonej szynki
100 g sera Taleggio


Z masła, mąki i ricotty wyrobić elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i wsadzić na 30 minut do lodówki.


W tym czasie przygotować nadzienie: ser zetrzeć na osobne talerze na tarce o dużych oczkach, szynkę pokroić w kosteczkę, gruszkę obrać i pokroić w kosteczkę.


Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawać kwadraty o boku 10 cm. Na każdy kwadrat nakładać nadzienie:
1. szynkę i ser Groviera (Emmentaler)
2. gruszkę i ser Taleggio


Boki kwadratu posmarować roztrzepanym jajkiem i składać w trójkąty. Dobrze docisnąć ciasto na bokach.


Przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Trójkąty posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.


Wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.


Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii: antipasti

3 komentarze:

  1. Zazdroszcze gotujacego faceta - takie rozpieszczanie to cos, co kazdej z nas przydaloby sie raz na jakis czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mężczyzna spisal się na piatkę:)Super wyglądaja!

    OdpowiedzUsuń