środa, 19 października 2011

Kuchnia light: Sałatka z krewetkami i mozzarellą


Szybka i prosta sałatka, lekka i niskokalroryczna w typowo włoskim klimacie....

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
150 g mixu różnych sałat
8-10 szt pomidorków koktailowych
1 kulka mozzarelli light
około 10-12 średniej wielkości gotowanych krewetek

SOS:
pestki z połowy granatu
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki octu winnego
5 łyzeczek oliwy z oliwek

Sałatę umyć, osuszyć i przełożyć do salaterki. Na sałacie rozłożyć połówki pomidorków koktailowych.
Mozzarellę pokroić w kosteczkę i położyć na pomidorkach. Na samym wierzchu układamy sparzone krewetki.
Składniki sosu wlać do słoiczka, zamknąć i potrząsać kilkanascie sekund do połączenia składników.
Sosem polać sałatkę i podawać.

Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii Primi piatti

3 komentarze:

  1. O fiu fiu.. schrupałabym taką sałatkę na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne dla smakoszy morskich owoców

    OdpowiedzUsuń