niedziela, 16 października 2011

World Bread Day 2011: Chleb słonecznikowy na zakwasie


Chleb upieczony na Dzień Chleba. Tym razem podkusiłam się i dodałam drożdży do chleba na zakwasie. Faktycznie jest bardziej puszysty, a co do świeżości to nie wiem czy będę miała szansę się przekonać - taki jest pyszny. Chrupiąca skórka, wilgotny w środku, pełen słoneczniki. To jeden z najlepszych chlebów jakie do tej pory upiekłam. Polecam!

SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki orkiszowej
0,25 kg mąki pszennej
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub co kto woli pestki, dyni, śliwki)
1 szklanka pestek słonecznika
7 gram suszonych drożdży
2 łyżki miodu (rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody)
750 litra wody mineralnej niegazowanej
zakwas żytni - ok. 200 gram

Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać.
Odłożyć miseczkę ciasta do następnego razu (można przechowywać w lodówce około 10 dni). Ciasto chlebowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawić na 10 godzin do zimnego piekarnika.
Ja zostawiam na noc i rano piekę.
Chleb piec 1 godzine w temperaturze 180 stopni.


Bake Bread for World Bread Day 2011

1 komentarz:

  1. I love sunflower seeds in bread, so your bread meets my taste. Thank you for participating in World Bread Day 2011.

    OdpowiedzUsuń