niedziela, 16 października 2011

Risotto z owocami morza


Jedno z moich ulubionych odmian risotta. Owoce morza miałamn pod ręką tylko mrożone, ale i tak było smacznie...zwłaszcza ze schłodzonym, białym Gran Feudo...

SKŁADNIKI:
200 g ryżu do risotto
400 g owoców morza
500 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki masła

Masło rozpuścić na patelni, dodać ryż i lekko go podsmażyć. Po chwili wlać wino i odparować. Następnie zaczynamy stopniwo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlewamy.
Po około 12 minutach dodajemy owoce morza i dokładnie mieszamy z ryżem.
Dusimy do momentu aż ryż bedzie al dente.
Doprawiamy ew. pieprzem.


Przepis bierze udział w akcji Viva Italia w kategorii primi piatti

3 komentarze: