niedziela, 2 października 2011

Kuchnia w wersji light: millefoglie z bakłażana w wersji lekkiej


Kolejna moja wariacja z bakłażanem, lecz tym razem w wersji "odchudzonej".
Danie bardzo lekkie, łatwe i bardzo smaczne....Polecam!


SKŁADNIKI:
1 bakłażan
1 szklanka dobrego sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli light
1 łyzka oliwy
sól, pieprz, papryka słodka


Bakłażana myjemy i kroimy na plasterki. Każdy plaster posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, by bakłażan puścł wodę. Po tym czasie osuszamy go ręcznikiem papierowym, smarujemy bardzo deliktanie oliwą (ja używam pędzelka do tego) i smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej. Po usmażeniu odkładamy na kilka minut na ręcznik papierowy.
Mozzarelę kroimy na plastry. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku.
Na talerzu układamy kolejno: plaster bakłażana, łyżkę sosu pomidorowego i plaster mozzarelli. Dekorujemy bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz