niedziela, 30 października 2011

Saltimbocca ala romana czyli sznycle cielęce po rzymsku


Saltimbocca to danie popularne w całej Italii. Bardzo proste do wykonania, aromatyczne i wykwintne danie. Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
4 cienkie plastry cielęciny
8 listków świeżej szałwi
4 plastry szynki parmeńskiej
1/2 szklanki białego wina
sól i pieprz


Mięso i szałwię umyć i osuszyć. Na każdym plastrze cielęciny położyć po 2 listki szałwii, plaster szynki parmeńskiej i spiąć wykałaczką. Sznycle popieprzyć.


Na patelni rozgrzać olej i smażyć sznycle z obu stron. Wlać białe wino i dusić do miękkości.
Sos zredukować i doprawić. Można dodać do sosu śmietanę.

Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii: secondi piatti

1 komentarz:

  1. Musi pachnieć bosko. Szałwia, szynka parmeńska...cudowny zapach ;)

    OdpowiedzUsuń