deser
Triangolini di ricotta con confettura di ciliegia
ciasta na przystawkę było sporo i starczyło na deser. Trójkąty wypełniliśmy konfiturą i posypaliśmy cukrem pudrem. Dokładny opis ze zdjęciami znajdziecie przy "przystawce".
Ciastka są bardzo dobre na ciepło, jak i zimno na drugi dzień.
SKŁADNIKI na 16 sztuk trójkątów:
ciasto:
175 g masła
300 g mąki pszennej
250 g ricotty
1 jajko
Nadzienie:
Konfitura wiśniowa
Nutella
Z masła, mąki i ricotty wyrobić elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i wsadzic na 30 minut do lodówki.
Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawać kwadraty o boku 10 cm. Na każdy kwadrat nakładać nadzienie:
1. łyżeczkę konfitury wiśniowej
2. łyżeczkę Nutelli
Boki kwadratu posmarować roztrzepanym jajkiem i składać w trójkąty. Dobrze docisnąć ciasto na bokach.
Przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Trójkąty posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Kolacja była przepyszna. Mam prawdziwy Skarb. Nie dość, że zrobił zakupy, ugotował to jeszcze po wszystkim posprzątał...
No i zdjecie, na dowod,ze naczynia faktycznie myl Twoj Skarb ;)
OdpowiedzUsuńTriangolini musza byc pyszne-musze je wyprobowac.
Fajnie mieć przy sobie taką kochaną osobę. A trójkąciki wygladają tak apetycznie.
OdpowiedzUsuń