czwartek, 20 października 2011

Ciasto włoskie z gruszkami


Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś w starym zeszycie z przepisami mojej Mamy pod tytułem: "Ciasto włoskie". Orginalnie pieczone w keksówce, jak babkę z dużą ilością bakalIi..Było to uniwersalne ciasto na wykorzystanie nadmiaru białek.
Jest lekko wilgotne w środku z przepyszną, chrupiącą skórką na wierzchu. Dodatek gruszek i aromatu nadał ciastu "wykwintności". Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu, bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre.


SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny (250 gram)
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 szklanka maku
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
2 gruszki

Margarynę utrzeć z cukrem i aromatem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do masy maślanej dodawać na przemian po łyżce: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, białka i maku. Miksować na niskich obrotach.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wylać ciasto na blachę, na wierzchu ułożyć plasterki gruszek i wcisnąć je w ciasto. Gruszki muszą być przykryte lekko ciastem, bo inaczej wyschną.
Ciasto wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Ciasto bierze udział w akcji VIVA ITALIA w kategorii: dolci e un caffé

6 komentarzy:

  1. Piękne połączenie - mak i gruszka.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. A dokładnie to ile dosypać tego maku? (takiego sypkiego, prawda?)

    Ciacho przywodzi mi na myśl taki pół makowiec japoński... :>

    Pozdrawiam,
    N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chyba starość, już poprawiłam:)
    Szklanka sypkiego maku.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie wyglada. Ja bardzo lubie makowe ciasta wiec porywam ten kawaleczek z pierwszego zdjecia :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta z makiem! a to super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję. Ciasto jest naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń