sobota, 29 października 2011

Gnocchi z sosem gorgonzola


Kolejny z włoskich klasyków w mojej ulubionej wersji...przepyszna bomba kaloryczna...Na bardzo szybki obiad.

SKŁADNIKI:
300 g gnocchi (użyłam gotowych)
1/4 szklanki mleka
80 g gorgonzoli
garść posiekanych orzechów włoskich

Gnocchi gotujemy wg przepisu.
Do większgo rondla wlewamy mleko i dodajemy gorgonzolę. Gotujemy do czasu całkowitego rozpuszczenia sera. Do gotowego sosu serowego dodajemy gnocchi, 3/4 orzechów włoskich i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy na talerze i posypujemy resztą orzechów.


Przepis bierze udział w akcji VIVA ITALIA w katgorii Primi piatti

6 komentarzy:

  1. gorgonzole bardzo lubie i takie danie tez bym polubila:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się sos. Jeśli nie do gnochi, to na pewno do czegoś go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sosik:) U mnie wczoraj były gnocchi ale dyniowe :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. gnocchi uwielbiam! a z orzechami jeszcze nie próbowałam. Trzeba to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moze i bomba kaloryczna, ale jesli cos zawiera gorgonzole i orzechy, to nie moge sie temu oprzec :)

    OdpowiedzUsuń