piątek, 7 października 2011

Podpatrzona najlepsza "szarlotka na świecie"


Przepis na szarlotkę podpatrzyłam u Kaś na wspaniałym blogu Bake & Taste.
Przepis idealny : nie zmieniłam w nim kompletnie nic (a to mi się bardzo rzadko zdarza). Szarlotka naprawdę przepyszna! My jedliśmy je z lodami waniliowymi i wprost rozływała się w ustach...
W wiekszości cytuje za autorką.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masła
6 dużych żółtek
2 łyżki gestej kwaśnej śmietany

Nadzienie:
8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na półplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny

Pianka:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń
3 łyżki tartej bułki


Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem i wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.Podzielic je na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić zamrażarce około godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy wodę i dusimy około 15 minut, nie mieszać. Dodajemy cynamon i cukier, lekko mieszamy. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem i wysypać bułka tartą. Na blachę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Lekko ugnieść ciasto, i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.

Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. piękna Ci wyszła! mam niepohamowaną ochotę upiec ją znowu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Kaś są wspaniałe smakołyki,to racja.
    Ale Twoja wersja wygląda pięknie.
    Przesmaczne te kwadraciki szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie! te warstwy do mnie przemawiają

    OdpowiedzUsuń
  4. też podpatrzyłam tę szarlotkę,narazie czeka w kolejce, ale skoro potwierdzasz że jest najlepsza na świecie, sugerujac się Twoimi apetycznymi fotkami widzę, że warto się za nią zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, a jabłka aż wypływają takie soczyste.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szarlotki;)

    OdpowiedzUsuń