sobota, 1 października 2011

Kuchnia w wersji light: sałatka owocowa dla ciała i duszy


Mój pierwszoklasista przerabia aktualnie w szkole warzywa i owoce. Po samodzielnej próbie zrobienia sałatki owocowej w szkole (czyt. papki owocowej) chciał też spróbować zrobić ją w domu. Postanowiliśmy więc, że ja zrobie dla Niego, a on dla mnie. Cóż....ja jadłam owocową breję, która oczywiście była "przepyszna' ;), a mój synek jadł moja wypieszczoną sałatkę w melonie....


SKŁADNIKI:
1 melon
dowolne świeże owoce


Melon do wydrążenia musi być miękki i dojrzały. Obciamy czubek i nożem wykrawamy miąższ przy brzegach, wyjmujemy spore kawałki, a resztę niestety trzeba "wydłubać" dużą łyżką . Duże kawałki owocu kroimy w kostkę, a resztę zużywamy do pysznego koktailu typu smoothie.
Mieszamy z resztą wybranych owoców i wkładamy do melona.

1 komentarz:

  1. uwielbiam takie owocowe surówki, już od samego patrzenia jest się głodnym :)

    OdpowiedzUsuń