wtorek, 6 września 2011

Aromatyczny pstrąg z miodem i migdałami


Za namową mojego dziecka, kupiłam na obiad olbrzymie pstrągi. Jako zwolenniczka kuchni lekkiej jedynym sposobem przyrządzenia było upieczenie ich w piekarniku. Do świąt daleko, ale odkopałam jeden ze starych przepisów na karpia i po zmodyfikowaniu go wyszło niesamowicie aromatyczne i wyjątkowe danie...Koniecznie spróbujcie...przepyszne...

SKŁADNIKI:
2 duże wypatroszone pstrągi
1/2 cytryny
2 łyżki masła
świeże zioła: ja użyłam pietruszki, rozmarynu i szałwii

ZALEWA:
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka sosu pomidorowego
sok z pół cytryny
1,5 łyżki miodu
1/2 szklanki płatków migdałowych

Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą.
Cytrynę posiekać na plasterki.
Do wewnątrz ryby włożyć kilka plasterków cytryny i zioła.


Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem.
Ryby umieścić w naczyniu i polać stopionym masłem.
Do kubka wlać wino i wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Następnie dodać sos pomidorowy i płatki migdałowe.
Rybę wstawić do piekarnika na 8 minut i po tym czasie przewrócić ją na druga stronę i polać przygotowaną zalewą. Piec razem 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz