środa, 14 września 2011
Bułeczki śniadaniowe
Ulubione bułeczki mojego dziecka. Uwielbia je robić i jeść. Najbardziej smakują mu z dżemem, a ja zajadam je jeszcze ciepłe ze świeżym masłem.
Przepis zaczerpniety od Dorotuś z blogu Moje Wypieki.
SKŁADNIKI:
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
2 łyżeczki cukru
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko do posmarowania
Suche drożdże wymieszać z mąką lub przygotować zaczyn ze świeżych.
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i wyrabiać kilka minut - polecam mikser, bo ciasto jest dość klejące. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, uformować bułeczki i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie apetyczne bułeczki. Przydałaby mi się jedna na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńciepłe bułeczki z masłem.. najcudniejsze śniadanie.
OdpowiedzUsuńale pyszniutkie buleczki:)
OdpowiedzUsuń