wtorek, 27 września 2011

Kuchnia w wersji light: Mus jabłkowo-nektarynkowo-bananowy


Kolejny kawałek lata zamknięty szczelnie w słoiczku - tym razem kompletnie bez dodatku cukru, jedynie z odrobiną fruktozy dla lepszej konserwacji.
Owoce były tak słodkie, że było to całkowicie zbędne. A mus pychotka!

SKŁADNIKI:
1 kg jabłek
4 nektarynki
2 banany
sok z cytryny
2 łyżki fruktozy lub 4 łyżki cukru


Wszystkie owoce obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać 1/2 szklanki wody i gotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem, wcisnąć kilka kropli cytryny i posłodzić.
Gorący mus przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem.

2 komentarze:

  1. jak z fruktozą to jednak z dodatkiem cukru :) też ją dodaje
    bardzo mi się podoba połączenie smaków tych trzech owoców

    OdpowiedzUsuń