piątek, 30 września 2011

Karmelizowane gruszki z kremem migdałowym


Przepyszny deser dla wielbicieli gruszek i mascarpone. Lekki ,delikatny, jesienny... W sam raz na podwieczorek w słońcu...

SKŁADNIKI:
2 twarde gruszki
3 łyżki serka mascarpone
3 łyżki chudego twarożku
1 łyżka amaretto
3 łyżki miodu
1 łyżka mielonych migdałów
3 łyżki płatków migdałowych do posypania

Gruszki obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki miodu i wrzucamy gruszki. Gruszki karmalizujemy w miodzie aż nabiorą złotego koloru - około 5 minut.
Mascarpone miksujemy blenderem z twarożkiem, 1 łyżką miodu lub słodzika, amaretto i zmielonymi migdałami.
Gorące gruszki deliktanie przekładamy na talerz, w miejsce po gniazdach nasiennych nakładamuy krem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi gruszki.
Podajemy ciepłe.

2 komentarze:

  1. Jesli dla wielbicieli mascarpone- to cos dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sobie właśnie "podróżuję" po Twoim blogu... i widzę bardzo dużo inspirujących i smakowitych przepisów, które warto podpatrzeć ;) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń