poniedziałek, 19 września 2011

Sałatka ala nicejska


Moja wariacja na temat sałatki nicejskiej, bez ziemniaków i anchois.
Lekka, a zarazem treściwa. Idealna do pracy jak i na elegancką kolację.



SKŁADNIKI:
Mix sałat
puszka tuńczyka w sosie własnym
jajko
kilka pomidorków koktailowych
fasolka szparagowa (opcjonalnie)
czarne oliwki
cytryna, oliwa, przyprawy


Fasolkę gotujemy do miękkości, jajko na twardo.
Sałaty rozkładamy na talerzu. Układamy na niej pociętą fasolkę, połówki pomidorków. Całość lekko solimy,skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy niewielką ilością oliwy.
Następnie układamy tuńczyka, jajko i oliwki. Pieprzymy i podajemy.

1 komentarz:

  1. Robiłam ją bardzo dawno temu. Furory specjalnej nie zrobiła, ale miło ją wspominam;) Właśnie chyba najbardziej przeszkadzał mi w niej gotowany ziemniak

    OdpowiedzUsuń