poniedziałek, 26 września 2011
Kuchnia w wersji light: Tartinki z krewetkami
Tartinki to rodzaj małej kanapeczki, na której układa się różne dodatki. Rewelacyjne na przyjęcia, ale także jako przystawka do kolacji.
Dzisiaj prezentuje je w wersji light: z chudym twarożkiem, na kawałkach pumpernikla. Rewelacyjne w smaku i potrafią cieszyć oko...
SKŁADNIKI:
pumpernikiel
150 g chudego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
pasta kawiorowa (gotowa do kupienia)
sól, pieprz
krewetki
do dekoracji: koperek, pomidorki, oliwki
Pumpernikiel kroimy na małe kawałki lub foremkami do ciastek wykrawamy dowolne kształty. Twarożek łączymy z jogurtem i łyżką pasty kawiorowej. Najlepiej użyć do tego blendera, by całość miała konsystencję gęstej pasty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Twarożek przekładamy do szprycy i za jej pomocą wyciskamy serek na pumpernikiel.
Krewetki sparzamy gorąca wodą, suszymy i po jednej kładziemy na kanapeczkę. Dowolnie ozdabiamy.
SMACZNEGO.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
oj pieknie i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygladaja!!!! ale na pewno dobrze oczyszczone krewetki ???na pierwszej fotce wyglada,ze nie,ale moze sie myle.....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Krewetek użyłam gotowanych,mrożonych...
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu widać przewód pokarmowy krewetki;)
Wszystkim bardzo smakowało i jedyne zgłaszane uwagi to takie, że zrobiłam za mało;))