poniedziałek, 26 września 2011

Kuchnia w wersji light: Tartinki z krewetkami



Tartinki to rodzaj małej kanapeczki, na której układa się różne dodatki. Rewelacyjne na przyjęcia, ale także jako przystawka do kolacji.
Dzisiaj prezentuje je w wersji light: z chudym twarożkiem, na kawałkach pumpernikla. Rewelacyjne w smaku i potrafią cieszyć oko...

SKŁADNIKI:
pumpernikiel
150 g chudego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
pasta kawiorowa (gotowa do kupienia)
sól, pieprz
krewetki
do dekoracji: koperek, pomidorki, oliwki


Pumpernikiel kroimy na małe kawałki lub foremkami do ciastek wykrawamy dowolne kształty. Twarożek łączymy z jogurtem i łyżką pasty kawiorowej. Najlepiej użyć do tego blendera, by całość miała konsystencję gęstej pasty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Twarożek przekładamy do szprycy i za jej pomocą wyciskamy serek na pumpernikiel.
Krewetki sparzamy gorąca wodą, suszymy i po jednej kładziemy na kanapeczkę. Dowolnie ozdabiamy.
SMACZNEGO.

3 komentarze:

  1. przepysznie wygladaja!!!! ale na pewno dobrze oczyszczone krewetki ???na pierwszej fotce wyglada,ze nie,ale moze sie myle.....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krewetek użyłam gotowanych,mrożonych...
    Na zdjęciu widać przewód pokarmowy krewetki;)
    Wszystkim bardzo smakowało i jedyne zgłaszane uwagi to takie, że zrobiłam za mało;))

    OdpowiedzUsuń