poniedziałek, 26 września 2011
Kuchnia w wersji light: chleb na zakwasie z żurawiną
Przepis na chleb wraz z gotowym zakwasem dostałam od kolegi z pracy no i spróbowałam... (choć wzbraniałam się przed pieczywem na zakwasie).
W tej chwili piekę tylko taki! Lekko wilgotny, pełen nasion i suszonych owoców. Chleb nie jest niskokaloryczny, ale jego zawartość to samo zdrowie - bomba witamin, minerałów i błonnika, a do tego jest przepyszny!!!
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pełnoziarnistej
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka siemienia lnianego
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub co kto woli pestki, dyni, śliwki)
1/2 szklanki pestek słonecznika
2 łyżki miodu (rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody)
1,5 litra wody mineralnej niegazowanej
zakwas żytni - ok. 200 gram
Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać.
Odłożyć miseczkę ciasta do następnego razu (można przechowywać w lodówce około 10 dni). Ciasto chlebowe przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia foremek(wychodzą 2 duże keksówki) i wstawić na 10 godzin do zimnego piekarnika.
Ja zostawiam na noc i rano piekę.
Chleb piec 1 godzine w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepły kroje na kromki i zamrażam. Po odmrożeniu nic nie traci na smaku ani wyglądzie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękny chleb!
OdpowiedzUsuńPieczywo na zakwasie jest moim ulubionym,choć kiedyś też przed zakwasem drżałam.
Miłego dnia!
Prezentuje się pięknie i wygląda zachęcająco. Chleb na zakwasie to jednak to :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem kromeczkę z serkiem...pycha!
OdpowiedzUsuńPięknego dnia dla Was wszystkich!
A o jaką mąkę pełnoziarnistą chodzi- pszenną, żytnią czy może orkiszową?
OdpowiedzUsuńA co kto lubi....ja mieszam różne rodzaje, choć najbardziej mi smakuje na orkiszowej.
OdpowiedzUsuńAle fajny chleb:)Ostatnio polubilam żurawinę i z chęcią upiekę ten chlebek bo wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)