środa, 21 września 2011

Tartaletki z owocami


Idealne do popołudniowej kawy...ciepłe, prosto z piekarnika po prostu rozpływaja się w ustach...

SKŁADNIKI:
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g krupczatki
15 g cukru pudru
225 g margaryny do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego

krem:
2 jajka
1/4 szklanki mąki
180 g śmietany 18%
65 g cukru
1 łyżka aromatu waniliowego

owoce: śliwki, gruszki, maliny
płatki migdałowe, orzechy włoskie, cynamon, cukier brązowy

Ciasto: mąki wymieszać razem z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
W tym czasie owoce obrać, gruszki i śliwki, pokroić na plasterki.
Przygotować sos: jajka zmiksować z mąką, cukrem i aromatem. Do rondelka wlać śmietanę i pogrzać. Gdy zacznie sie gotować, delikatnie przelać do masy jajecznej energicznie mieszając.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cieńki placek i wyłożyć dokładnie formy do tartaletek.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
Wyjąć z pieca i poukładać owoce. Tartaletki z malinami i gruszkami zalać sosem waniliowym, ze śliwkami posypać cynamonem, cukrem brązowym i posypać orzechami.
Wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Tartaletki z kremem najlepiej smakują jeszcze ciepłe...



2 komentarze:

  1. to ja sie pisze na jedna taka pychotke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie zjadane na ciepło.. takk..

    OdpowiedzUsuń