piątek, 23 września 2011

Risotto z dynią


Przepis zaczerpniety z Kwestii Samku i lekko zmodyfikowany przeze mnie.Risotto z dynią robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni.
Smaczne, lekkie danie. Smakowało nawet dziecku :)

SKŁADNIKI:
1 szklanka dynii pokrojonej w kostkę
125 g ryżu do risotto
1/3 szklanki białego wina
500 ml bulionu warzywnego
gałązka świeżego rozmarynu
2 łyżki masła

Masło rozpuścić na patelni, dodać połowę przygotowanej dynii, lekko zeszklić. Następnie dodać ryż i lekko go podsmażyć. Po chwili wlać wino i odparować. Następnie zaczynamy stopniwo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlewamy.
Po około 10-12 minutach dodajemy resztę dynii i gałązke rozmarynu.
Dusimy do momentu aż ryż bedzie al dente.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz