Rogaliki, rożki, usteczka, koperty....wszystkie z ciasta twarogowego, ale mają też inne wspólne cechy: są przepyszne, pełne owoców, ekspresowo się je robi, zawsze się udają i znikają zbyt szybko!
Rogaliki robiłam z reguły z różnymi dżemami lub konfiturami,lecz ze świeżymi owocami są równie wyborne!Zachęcam smakowicie!
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
250 g margaryny do pieczenia
250 g serka homogenizowanego
2 opakowania cukru waniliowego po 16 g
na nadzienie: owoce (u mnie maliny, brzoskwinie, jabłka, gruszki)
cukier puder na lukier
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto podzielić na części i rozwałkować. Wykrawać kółka szklanką, na każdym położyć owoc i zwinąć na pół. Na rogaliki rozwałkować ciasto na koło i podzielić na 8 części. Na każdym trójkącie położyć malinę lub kawałek gruszki i zwijać w rogaliki.
Gotowe kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut - muszą mieć złoty kolor.
Jeszcze ciepłe polukrować,(ciepłe smakują najlepiej;))
pyszności:-)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńSzkoda jeść,choć jeden rogalik do kawy by mi się przydał...
Alez proszę sie częstować :))
OdpowiedzUsuńz tego ciasta można wyczarować, co się tylko chce! mmmm :)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane podgryzacze :D Nie dość że smakowite to jeszcze piękne...ah!
OdpowiedzUsuń